pedofóbia

Ez a blog arról fog szólni, hogy

2009.04.28. 13:05 szólj hozzá A. B. Normal

az iskoláról beszélünk. Remélem, hamar dühöngővé terebélyesedünk, nem is tudom, a tanárkollégák vagy a diákok anonim őrjöngésére vágyom jobban. Menet közben kiderül.

Első témánk nagyon érdekes lesz:

A tanári munka ára és értéke.

Egy pedagógus sokat dolgozik. Jelenleg minimum heti 20-24 órát tanít osztálytermi keretek között. Minden hétköznap korán kel, 45 perces etapokban többnyire one man show / standup comedy jelleggel teszi, amit tennie kell vagy tenni tud vagy tenni akar, közben szünetekben hangyaszerűen nyüzsög. Ebédel, majd délután a köv. napra készül, dolgozatot javít (? többnyire inkább véleményez). Ez olyan napi 8-10 óra.

A közoktatásban úgy néz ki az adminisztráció, hogy az elvégzett munkát órára lebontva év elején meg kell tervezni (tanmenet), majd a naplóba naprakészen, folyamatosan, minden egyes megtartott órát aláírással ellátva bejegyezni. Kézzel. Nem számítógéppel. Hibás bejegyzést javítani. Azután a vezetés ezt óráról órára ellenőrzi. A vezetést is ellenőrzik a revizorok. Osztályfőnökök tízszer ennyi. Kinek van még olyan munkahelye, ahol a napi 6-8 órás munkaidő minden óráját duplán előre, éves és napi szinten vezetni kell?

Betyár dolog ez.

Pályakezdő 80 körül visz haza, idősebbje 100-120 körül. Meg lehet túlórázni, bár nem mindig érdemes.

A közoktatásban a pedagógusok 80%-a nő. A férjük tartja el őket, a családot.  

Pedagógusnak lenni ma női dolog, időrabló elfoglaltság, sokat kell hozzá egyszer - az elején - tanulni, de később már nem muszáj többet. Akár nyugdíjig se. Kevés pénzt adnak, viszont páratlanul kötöttek a munkakörülmények. Nincs több műszak, mint az egészségügyben vagy mint a TESCO-ban, túlóra is alig, szabadságra év közben nem lehet menni, nyáron viszont kötelező.

A magyar közoktatás nagyon rossz hatékonysággal működik, nagyok az osztálylétszámok, elkeserítő szellemi, mentálhigiénés állapotban lévő munkaerő dolgozik a tankötelezettség 12 esztendején át a szintén elkeserítő szellemi és mentálhigiénés állapotú magyar népesség egyfajta újratermelődésén.

pedofóbia

Előre a korszerű iskoláért!

Archívum

süti beállítások módosítása